Wie is Yuri van Gelder?

Yuri van Gelder is op 20 april 1983 geboren in Waalwijk. Op vijfjarige leeftijd begon Yuri van Gelder met turnen. Op negenjarige leeftijd (in 1992) werd Yuri van Gelder voor het eerst Nederlands kampioen in zijn leeftijdsklasse. Op veertienjarige leeftijd (in 1997) kwam Yuri van Gelder in de nationale selectie terecht. Iemand die in de nationale selectie zit kan in principe meedoen met de wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen.

 

In het jaar 2000 haalde Yuri van Gelder voor het eerst een bronzen medaillie bij de Europese Kampioenschappen in Bremen (Duitsland). Datzelfde jaar werd Remi Lens de turncoach van Yuri van Gelder. Drie jaar later won Yuri van Gelder voor het eerst een World Cup wedstrijd (senioren).

 

Vanaf 1997 is Yuri van Gelder acht maal Nederlands Kampioen Ringenturnen en is tevens na 1997 niet meer verslagen.

 

 

De jeugd van Yuri van Gelder

Yuri van Gelder volgde een opleiding aan de MAVO. Deze opleiding volgde Yuri van Gelder in Waalwijk. Later vervolgende Yuri van Gelder zijn MAVO-opleiding in rotterdam.

 

Yuri van Gelder was al in zijn vroege jeugd bezig met turnen en werd op negenjarige leeftijd Nederlands kampioen voor zijn leeftijdsklasse. Dit was op het onderdeel ringen. Toen Yuri van Gelder veertien jaar was, kwam hij in de nationale selectie. Dit stelde hem in staat om op zeventienjarige leeftijd een bronzen medaille op het EK Turnen te winnen.

 

 

Na de jeugd van Yuri van Gelder

Yuri van Gelder wilde na de MAVO orthopedisch schoenmaker worden en ging daarvoor een opleiding volgen. Deze studie werd echter tussentijds beëindigd omdat Yuri van Gelder inmiddels bezig was met het topturnen.

 

2003

In 2003 won Yuri van Gelder voor het eerst een World Cup-beker. Hij eindigde bij de wereldkampioenschappen op de achtste plaats. Yuri van Gelder kreeg toen de bijnaam Lord of the Rings.

 

2005

In 2005 startte Yuri van Gelder een opleiding aan de Koninklijke Militaire School. Hij zou na zijn opleiding onderofficier worden. Inmiddels heeft Yuri van Gelder de opleiding afgerond en promoveerde direct bij het afronden van zijn studie tot sergeant.

 

Op 22 december 2005 werd de Sportman van 2005 gekozen. Yuri van Gelder moest het afleggen tegen Dennis van der Geest (een judoka) en Rens Blom (wereldkampioen polsstokhoogspringen). Men koos voor Yuri van Gelder als Sportman van 2005.

 

 

Drugsgebruik

Op 13 juli 2009 werd er bij een dopingtest voor de Nederlandse kampioenschappen turnen cocaïne gevonden in het bloed van Yuri van Gelder. Daardoor won de Zeeuw Van Assche de Nederlands kampioenen op het onderdeel ringturnen in 2009.

 

Yuri van Gelder heeft zijn drugsgebruik inmiddels toegegeven en heeft toegezegd professionele hulp te zoeken. Yuri van Gelder verwacht dat hij zijn baan bij het Ministerie van Defensie (sergeant) zal verliezen, aangezien het Ministerie van Defensie een zero-tolerance beleid tegen drugs voert.