Levensloop van Yuri van Gelder

Yuri van Gelder werd op 20 april 1983 geboren te Waalwijk. Al op vijfjarige leeftijd was hij bezig met turnen. In 1992, toen hij negen jaar was, werd hij Nederlands Kampioen. In 1997, op veertienjarige leeftijd, kwam hij in de nationale selectie. In deze tijd volgende Yuri van Gelder een opleiding aan de MAVO in Waalwijk, en later in Rotterdam.

 

Doordat Yuri van Gelder al op zeer jonge leeftijd in de nationale selectie zat, kon hij al meedoen aan wereldkampioenschappen en aan de Olympische Spelen. Remi Lens werd zijn turncoach. Een bronzen medaille werd dan ook door Yuri van Gelder op zeventienjarige leeftijd gehaald in 2000, op de Europese Kampioenschappen voor junioren in Bremen.

 

Yuri van Gelder won in 2003 voor het eerst een World Cup wedstrijd bij de senioren in Anaheim (Californië). Hij eindigde op de achtste plaats bij het ringturnen. Sindsdien wordt hij gezien als één van de beste ringturners ter wereld. De bijnaam "Lord of the Rings" was geboren.

 

Hij werd in 2005 gekozen tot Sportman van 2005. Daarbij moest hij het afleggen tegen de topsporters Dennis van der Geest (judoka) en Rens Blom (wereldkampioen polsstokhoogspringen). In 2005 startte Yuri van Gelder tevens een opleiding tot onderofficier bij de Koninklijke Militaire School. Na afronden van deze opleiding promoveerde hij direct tot sergeant.

 

In 2006 liepen de spanningen op tussen Yuri van Gelder en zijn turncoach Remi Lens. Het kwam tot een breuk. Remi Lens gaf aan dat Yuri van Gelder genotmiddelen gebruikte. Remi Lens werd echter door de NOC*NSF buitenspel gezet. Remi Lens liet via media weten dit zeer onrechtvaardig te vinden. De nieuwe trainer werd Bram van Bokhoven.

 

 

Yuri van Gelder en drugs

In 2009 werden bij een dopingtest van de Nederlandse Kampioenschappen sporen van cocaïne gevonden in het bloed van Yuri van Gelder. Hij bekende tijdens een persconferentie op 13 juli 2009. Hij werd door de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) geschorst en hij raakte ook zijn baan bij Defensie kwijt. Tijdens de schorsing bleef Yuri van Gelder wel trainen. Hij had spijt van zijn cocaïnegebruik.Hij mocht niet meer bij zijn vaste trainer Bram van Bokhoven trainen, en trainde daarom bij de Russische turncoach Boris Georgievitsj Orlov.

 

Hij zou er alles aan doen om weer te mogen turnen. In juli 2010 mocht hij weer meedoen aan de wereldbekerwedstrijd in Gent en won daar goud op het gebied ringturnen. Op 12 oktober 2010 haalde Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) hem echter weer uit de selectie wegens medische redenen van persoonlijke aard. Een dag later verklaar de bond dat Yuri van Gelder opnieuw cocaïne had gebruikt, maar Yuri van Gelder ontkende dit. Zijn verklaring was dat hij zou lijden aan faalangst.

 

Yuri van Gelder is zich momenteel aan het voorbereiden op de Olympische Spelen in 2016. Hij wil daar een comeback maken. Naar eigen zeggen gebruikt hij geen cocaïne meer.