Oorsprong van yoga

Yoga is van origine een hindoeïstische filosofie. Er zijn bewijzen dat yoga al meer dan 5000 jaar bestaat. Bij yoga probeert men de menselijke staat te ontstijgen en vereniging met God te zoeken. Daarbij wordt geleerd de volgende elementen te beheersen:

 

  • Lichaam
  • Geest
  • Gevoel

 

In het westen wordt met yoga vooral de hatha yoga bedoeld. Dit is een set oefeningen ter bevordering van de gezondheid. Dit artikel gaat voornamelijk over hatha yoga. Ha betekent zon en Tha betekent maan.

 

 

Voordelen van yoga

De voordelen van hatha yoga zijn als volgt:

 

  • Uw lichaam wordt flexibeler door hatha yoga
  • Uw lichaam wordt sterker door hatha yoga
  • U ervaart minder snel stress in het leven van alledag
  • U kunt beter en gemakkelijker slapen (u slaapt dieper)
  • U blijft fit en u valt af

 

 

Yoga benodigdheden

Voor yoga heeft u een speciale mat nodig, de yogamat. Het is belangrijk om een juiste mat te kiezen in verband met uw veiligheid. De mat moet stevig zijn en mag niet schuiven. U moet ook niet glijden op de mat.

 

Omdat een yogamat vaak groot is en daardoor niet gemakkelijk te dragen, bestaat er voor het vervoeren van de yogamat de yogatas.

 

Verder bestaan er voor de meer geavanceerde oefeningen allerlei hulpmiddelen zoals yogablokken en yogakussens. U kunt ook een aantal boeken en DVD's met instructies aanschaffen. Deze boeken en DVD's zullen echter nooit gelijkwaardig zijn aan de yogalessen van een goede instructeur.

 

 

Beginnen met yoga

Hoewel yoga thuis beoefend kan worden en er voldoende boeken en DVD's met instructies bestaan, zult u toch eerst enkele yogalessen moeten nemen. Uw instructeur helpt u dan met het onder de knie krijgen met de basisoefeningen van yoga. De feedback die een instructeur u kan geven, krijgt u niet wanneer u de oefeningen met behulp van boeken of DVD's met instructies doet.

 

Bij yoga is het zeer belangrijk om een goede instructeur te zoeken. Veel sportscholen denken dat wanneer zij hun instructeurs op een cursus van een weekend sturen, zij meteen gespecialiseerde yoga instructeurs zijn. Een goede yoga instructeur worden kost echter tijd en daarbij moet de nodige ervaring worden opgedaan.