Wushu categorieën

Wushu kent drie verschillende categorieën:

 

Gezondheidsdisciplines

Niet zelden worden er oefeningen voor meditatie en ademhalingsoefeningen (Qigong) beoefend. Tai chi chuan (meditatieve bewegingstechniek) is een voorbeeld van een bekendere discipline binnen de verzameling van wushu disciplines. In China ziet men letterlijk 's morgens overal in parken mensen die tai chi beoefenen. Zij doen dit alleen of in groepsverband.

 

Opera-stijlen

In de loop van de twintigste eeuw maakte de Chinese vechtkunst Wushu meer in de bekendheid door films van Wushu-oefenaars als Jackie Chan en Jet Li. De naam kung fu raakte door de films echter bekender, waardoor meestal de term kung fu wordt gebruikt, waar Wushu wordt bedoeld. De mooie acrobatische stunts uit de films vallen onder de categorie van opera-stijlen.

 

Vechtstijlen

Van de vechtstijlen binnen Wushu zijn er honderden varianten. Een bekende vorm is wing chun.

 

 

Geschiedenis van Wushu

Volgens een legende creëerde de Indiase monnik Bodhidharma rond 250 voor Christus in het Chinese klooster Shaolin de oervorm van diverse vechtkunsten. Volgens het verhaal mediteerde Bodhidharma negen jaar lang voor een rotswand in een grot dat zich boven het klooster bevindt. Omdat de Shaolin-monniken onder de indruk waren van de wilskracht van Bodhidharma, kozen zij hem tot hun leermeester.

 

Shaolin-boksen

De monniken leerden lichaamsoefeningen ten behoeve van de geestelijke en lichamelijke gesteldheid. Later werd dit het Shaolin-boksen genoemd. Het Shaolin-boksen is sterk beïnvloed door technieken uit het vaderland van Bodhidharma.

 

Zaal van Duizend Boeddha's

Het klooster van Paro bevindt zich de Zaal van de Duizend Boeddha’s. Daar zijn de inzinkingen in de vorm van voetafdrukken door Wushu-trainingen nog steeds te vinden.

 

 

Vechtstijlen

Uit de oervormen van Shaolin-boksen ontstonden door de eeuwen heen honderden verschillende stijlen. Veel stijlen hebben namen van dieren.

 

Zo erkent men de mantis kungfu, wat bidsprinkhaan kungfu betekent. Ook bestaan de tijgerstijl, slangenstijl en kraanvogelstijl.