Toen ik zelf voor het eerst over QiGong hoorde wist ik ook niet wat het was. TaiJi had ik jaren eerder al ontdekt en ook in China gezien. In de parken zag ik de lokale bevolking heel vroeg in de morgen met elkaar oefenen, het is daar een eeuwenoude traditie. Een schitterend gezicht overigens om zoveel mensen bij elkaar te zien TaiJi’en. Van jongs af aan danste ik altijd heel intensief in demonstratiegroepen. TaiJi leerde ik een aantal jaar geleden kennen bij Chris de Korte. Maar door drukte met het dansen en werk, maar ook door de vroege tijd van de lessen moest ik helaas afhaken. Later ben ik het weer gaan oppakken bij een vriendin van mij in De Ruimte en weer later bij Fonchi. Mijn vriendin hoorde toen een keer over een QiGong-opleiding in Oostenrijk door twee Chineze leraren. We waren gelijk super nieuwsgierig en hadden een gevoel dat we moesten gaan.

 

 

Hoezo ontspanning?

De eerste week QiGong in Oostenrijk zal ik nooit meer vergeten! De kennismaking met de Chinese leraren Prof. Sui Qingbo en QiGong-therapeute Lena du Hong was warm en hartelijk. Het begon dus goed. Na de eerste lange lesdag was ik lichamelijk gebroken en voelde overal spieren die ik nog nooit eerder gevoeld had. En dat met mijn lange dans- en trainervaring! Geestelijk had ik echter juist heel veel energie. Deze eerste week was heel bijzonder; het was intensief en enorm verhelderend! Het was ook duidelijk, dit was wat ik nodig had en waar ik ook meer van wilde leren. Sinds die tijd train ik elke dag en volg ik nog steeds opleidingen bij deze Chinese leraren en bij anderen. Ik ben zelfs in 2013 drie weken naar China geweest om er te trainen. Nu is het qua gevoel lichamelijk en geestelijk heerlijk en ontspannend, maar vergis je niet! Het lijkt heel rustig en langzaam, maar het kan ook heel pittig zijn en zeker als je er net aan begint.

 

 

Wat is Qigong?

In de bewegingen van QiGong kom je TaiJi bewegingen tegen en andersom. Het verschil is onder andere dat je met QiGong de bewegingen een paar keer herhaald en ongeveer maar 1 vierkante meter ruimte nodig hebt. Met TaiJi beweeg je door de hele ruimte en doe je bewegingen veelal één keer en opvolgend. Doordat je met QiGong één beweging wel een paar keer doet heb je ook meer tijd om de beweging, de techniek en de intentie te gaan leren begrijpen. Het is echter in eerste instantie intensiever dan je zo op het eerste oog zou denken. Je leert in ieder geval hoe je met zo min mogelijk kracht en inspanning de juiste beweging en balans in je lijf kan krijgen. Je leert hoe je de Qi (energie) kan gebruiken en hoe er een goede combinatie ontstaat tussen lichaam, geest en ademhaling. Je wordt er sterk van!

 

 

Waarom TaiJi en QiGong?

QiGong heeft heel veel voor mij persoonlijk betekent en me van veel blessures en klachten, door "enthousiaste" overbelasting, afgeholpen zoals gewrichtsklachten, pijn en hoge bloeddruk. De lessen inspireren enorm en het is gewoon heel LEUK om te doen. Ik heb zelfs een eigen Dans-qigong en Dans-taiji ontwikkelt. Waarom zou jij het doen? Ten eerste omdat het zo onwijs leuk is om te doen en omdat het de fijne bijkomstigheid heeft dat je zoveel beter in je lijf gaat zitten en/of blijft zitten. Het werkt dus ook preventief. Je wordt leuker oud om het zo maar te zeggen. Er zijn heel veel vormen die je zou kunnen leren. Bij TaiJi worden er ook authentieke wapens gebruikt zoals het zwaard, de stok en waaier. Voor ieder wat wils! Je bent nooit klaar met leren, het is nooit saai en het blijft boeien! Daarom dus TaiJi en QiGong...!

 

Voor wie is TaiJi en QiGong?

Je hoeft geen deskundige in TaiJi en QiGong te worden om ervan te kunnen profiteren. Zelfs als je bijvoorbeeld elke dag heel even één of een paar oefeningen zou doen, kan dit al gezondheidsvoordelen opleveren. Naarmate je ervaring krijgt en je lichaam beter in controlere kan houden, zal je merken dat de kwaliteit van je bewegingen en je lijf enorm toeneemt en daarbij je algehele gezondheid. Er is ook geen leeftijd aan verbonden, iedereen kan er aan meedoen, jong, oud, man, vrouw! Maar nogmaals... het allerbelangrijkste is dat je het leuk vind om te doen. Dan is het ook totaal geen opgave en kan het zelfs een levensstijl worden die je niet kan missen, net als tanden poetsen. De lessen zijn in een ontspannen en serieuze sfeer, maar waar gelukkig ook gelachen kan worden. De trainingen zijn elke keer weer anders, de ene keer kan je zweten, de andere keer is het meer ontspanning. En belangrijk is dat iedereen het op zijn/haar eigen niveau doet, dus dat je jouw grenzen ook goed leert kennen en ernaar handelt. Je voelt zelf wat goed voor je is, we zijn het alleen een beetje vergeten om ernaar te luisteren. Ben je nieuwsgierig geworden...? Ik zeg altijd... “Niet denken, gewoon doen!” Ga het dus eens een keer doen in een proefles bij een leraar in de buurt. Wil je weten waar ik zit? Kijk onder andere eens op mijn website.

 

JO-qigong-taiji

Jolanda Wennink-Vijgenboom

http://www.JO-qigong-taiji.nl

Facebook: https://www.facebook.com/JOqigongTaiji

Twitter: https://twitter.com/JO_qigong

LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/vijgej