Tai Chi zwaard vroeger

Eerst was het gebruikelijk dat Tai Chi leraren de studenten genoeg tijd gaven om de basisoefeningen te beheersen. Daarna ging men langzaam door naar de meer intensieve technieken. Het duurde de student gemiddeld twee tot drie jaar voordat hij leert om om te gaan met de tao (het zwaard). Wanneer een student echt talent had binnen Tai Chi kon hij of zij binnen een jaar de basis leren. Dat gaf hem of haar de gelegenheid om eerder te bewegingen met het zwaard te leren. Het duurde de student minstens tien jaar voordat hij of zij het Tai Chi zwaard echt begon te beheersen.

 

 

Tai chi zwaard nu

Dat was vroeger. In de huidige generatie zijn er genoeg leraren die je bij Tai Chi ook de zwaardtechnieken leren. Eerst leren de studenten vaak de staande meditatie. Push Hands of Pushing Hands komt daar vaak na. Een basisvorm Tai Chi wordt er meestal geleerd, om een goede basis te leggen voor de technieken en bewegingen in het lichaam.

 

Vaak worden er al snel daarna wapens als stokken en zwaarden geïntroduceerd. Er zijn verschillende soorten technieken voor verschillende soorten zwaarden. Men heeft bijvoorbeeld het rechtzwaard en het breedzwaard. Het rechtzwaard is een lang zwaard waarmee steekbewegingen worden gemaakt. Het breedzwaard is meer voor hakbewegingen. Deze zwaarden worden ook bij Wushu Kung Fu gebruikt.

 

 

Concepten Tai Chi zwaard

Bij Tai Chi moet de beoefenaar zich bewust zijn van de vloeiendheid en kalmte van de beweging. De geest moet zo kalm zijn als een oceaan zodat de beoefenaar zich bewust kan worden van zijn of haar innerlijke emoties. Eén van de meest bekende Tai Chi zwaardvormen is de Yang-stijl. Deze stijl is ingekort tot 56 tot 64 bewegingen. Variaties op de standaardvorm zullen variëren per Tai Chi school.

 

Eén van de reden waarom men binnen Tai Chi het zwaard bestudeerd is omdat er wordt gezegd dat het zwaard het lichaam en de geest samenbrengt. Men moet zich realiseren dat het zwaard geen wapen is maar een uitbreiding op het eigen lichaam.