Tai Chi lessen

Wanneer je Tai Chi les hebt, dan heb je dit in een groep van vijftien tot twintig mensen. Groter kan de groep niet worden omdat bij Tai Chi en bij vechtsporten in het algemeen vaak veel ruimte nodig is. Bovendien zouden grotere groepen betekenen dat er voor het individueel veel minder aandacht is. Het is belangrijk om feedback te krijgen van een leraar of van een medestudent.

 

Bij de aanvang van de Tai Chi les wordt er vaak begonnen met een korte warming up. Vervolgens begint men met een staande meditatie en ademhalingsoefeningen. Vaak begint men daarna met het oefenen van de Tai Chi stijlen. Deze Tai Chi stijlen zijn series van bewegingen en houdingen.

 

De Tai Chi lessen eindigen vaak op een zelfde manier als de Tai Chi lessen zijn begonnen. Een korte cooling down oefening wordt gedaan. Vaak wordt daarna ook een korte staande meditatie gedaan. Na de Tai Chi lessen zul je je meer ontspannen en vaak ook als herboren voelen.

 

Een instructeur zal in de Tai Chi lessen de houdingen en bewegingen voordoen. De houdingen worden vaak "poses" of "stances" genoemd. De bewegingen worden in een bepaalde serie met een vaste volgorde uitgevoerd. Vaak is het zo dat men steeds een nieuwe beweging of houding erbij. Dit gaat vaak stapje voor stapje bij een Tai Chi les. Men oefent dan de hele serie vanaf het begin tot en met het nieuw geleerde stukje. De bewegingen moeten als het ware een tweede natuur worden.

 

 

Gezonder door Tai Chi lessen

Het beoefenen van Tai Chi is een goede manier om te ontspannen van onze dagelijkse stress. Wie problemen heeft met het lichaam zou moeten overwegen om eens Tai Chi te gaan doen. Zo blijven lichaam en geest in vorm. Volgens fysiotherapeuten is het beoefen van de Sun-stijl van Tai Chi zeer goed voor mensen met arthritis. Dit is een gewrichtsontsteking. De Chen-stijl is weer af te raden bij mensen met arthritis.

 

 

Welke Tai Chi lessen volgen?

Van Tai Chi bestaan er wel honderden stijlen, maar een aantal daarvan zijn echt wijdverspreid. Toch wordt het aantal Tai Chi leraren in het westen groter. Kennis uit China wordt daarbij naar Europa meegenomen. En daarmee komen er ook nieuwe Tai Chi stijlen in Europa.

 

Wanneer je Tai Chi lessen volgt voor zeer specifieke stijlen is dat goed. Weet wel dat je altijd een Tai Chi stijl beoefent die voor jou fijn voelt. Een oefening mag nooit onnodig veel pijn doen. Ook mag je je lichaam nooit forceren.

 

 

Pijn door de Tai Chi lessen

Wanneer je door een bepaalde oefening of beweging in de Tai Chi les pijn had, vertel dit dan aan je Tai Chi leraar. Zo kunnen er voor jou oefeningen worden uitgezocht die zijn aangepast aan jouw grenzen. Het is de bedoeling dat de Tai Chi lessen je ontspannen maken.