Aikido

Aikido betekent "De Weg van Harmonie met de Geest" en wordt beschouwd als een niet-gewelddadige vorm van krijgskunst. Laat je echter niet misleiden. Wanneer Aikido correct wordt gebruikt is het zeer krachtig. Vaak in staat om te blokkeren en sterke aanvallen van een tegenstander te neutraliseren en te verhelpen met een gelijke kracht.

 

Morihei Ueshiba, nu bekend als O-sensei in de wereld van Aikido, stichtte de vechtsport. O-sensei is een Meester in Jujutsu (ongewapende strijd), Kinjitsu (strijd met het zwaard) en Sojitsu (strijd met speer). Morihei Ueshiba bestudeerde tevens filosofische en religieuze leer.

 

Vanwege de religieuze en filosofische grondslagen van Aikido bevatten de principes van Aikido manieren om te harmoniseren met de ki of de geest en de natuur. Onder de beginselen van Aikido zijn eenheid, cirkelvormige bewegingen en Ki. Aikido is gericht op de afstand, beweging, snelheid en projectie van een aanvaller. Door gebruik te maken van bepaalde technieken kan dezelfde hoeveelheid kracht als waarmee wordt aangevallen worden toegepast op de aanvaller.

 

Onder de filosofische leer van Aikido is het leren jezelf te beheersen één van de belangrijkse grondbeginselen. Handhaving van een innerlijke balans is noodzakelijk om te harmoniseren met anderen, waardoor je de aanval van een tegenstander onder controle hebt of een effectieve techniek kunt toepassen. Zelfbeheersing is de sleutel tot het bereiken en handhaven van harmonie.

 

 

Aikido en het Principe van Eenheid

Het principe van Eenheid is een ander fundamenteel principe in Aikido. Een ikidoka moet leren om één te worden met elke situatie. Dat betekent een houding van respect voor alle dingen en situaties, vriend of vijand. Met het oefenen van één worden met elke situatie, zal harmonisatie volgen en zal het mogelijk geworden om Aikido technieken, bewegingen en vormen nauwkeurig en efficiënt uit te voeren.

 

Harmonie betekent ook synthese. En de spirituele cirkel die de bouwsteen van alle Aikido technieken is, synthetiseert alles. Aikido is een combinatie van cirkelvormige bewegingen. De technieken en bewegingen draaien rond het concept van circulaire bewegingen. Wanneer een tegenstander aanvalt maakt de Aikidoka gebruik van een cirkelvormige beweging vanuit de onderbuik om de aanval onder controle te krijgen.

 

Er wordt gezegd dat de verdediging de beste aanval is. Om in Aikido naar behoren te verdedigen tegen een aanval, moet men leren om uit het bereik van de aanval van de tegenstander te blijven. Zoals u probeert te verdedigen door het weggaan uit het bereik van de tegenstander, moet u ook proberen om uw eigen bereik te handhaven voor een goede tegenaanval.

 

U zult niet in staat zijn om een effectieve tegenaanval te geven als u te ver weg bent van de tegenstander. Ook het te dichtbij staan zou de effectiviteit van uw technieken verminderen. Alles zal afhangen van de situatie. Als Aikido-beoefenaar moet u leren om het bereik van de aanvallen van uw tegenstander te verminderen, terwijl u die van uzelf bewaakt.

 

 

Aikido en het Principe van Ki

Tenslotte houdt het Principe van Ki in dat alles in het heelal wordt beheerst door een kracht of geest. Ki is ook de energie waardoor wij leven. Ki is de kracht die de geest en het lichaam bindt. Het is ook de energie die ons bindt met de omgeving. Door het leren controle te hebben over onze Ki zullen we in staat zijn om onze geest te verenigen met ons lichaam en om de efficiënte bewegingen van Aikido-technieken te maximaliseren.