Aikido

De grondlegger van aikido is Morihei Ueshiba (ook wel Osensei genoemd, wat grote leraar betekent). Aikido is één van de zachtste gevechtsstijlen ter wereld. Vrij vertaald betekent aikido "De Weg van harmonie met de geest". Dit geeft wellicht de indruk dat aikido niet krachtig genoeg is voor zelfverdediging. Niets is minder waar. Wanneer men aikido op de juiste manier gebruikt, zal men met aikido in real-life situaties juist zeer accuraat kunnen optreden en de situatie kunnen beheersen.

 

"Don't fight with the force" is één van de principes binnen aikido. Aanvallen van een tegenstander worden niet met kracht tegengegaan, maar worden in een nieuwe route of richting geleid. Aikido is daarom één van de meest vreedzame vechtsporten die er te beoefenen valt. Binnen aikido initieert men nooit een aanval, maar leert men vooral om een stoot of trap in een andere richting te leiden, met als uiteindelijke doel de tegenstander uit balans te krijgen.

 

 

Geschiedenis van aikido

Aikido is opgericht door Morihei Ueshiba. Deze grondlegger leefde van 14 december 1883 tot en met 26 april 1969. Morihei Ueshiba verfijnde enkele technieken uit de traditionele vechtkunsten, zoals kenjutsu en jiujitsu. Hij ontwikkelde de tactiek zodanig dat een aanval altijd een nieuwe richting krijgt, waardoor de aanval teniet wordt gedaan.

 

 

De filosofie van aikido

Omdat de grootmeester tevens grote interesse had voor filosofie en het zenboeddhisme, bevat het aikido ook rijke filosofische invloeden. Zo wordt door beoefenaars van aikido gesteld dat het universum niet een vaag concept is, maar dat wij verbonden zijn hiermee.

 

 

De voordelen van aikido

Het beoefenen van aikido heeft diverse voordelen: op sociaal vlak, op geestelijk en op lichamelijk vlak.

 

Sociale voordelen

Wanneer iemand aikido in een groep beoefent, dan leert deze persoon nieuwe mensen kennen. Omdat oefeningen bij aikido vaak in een set van twee mensen plaatsvinden, en men daarbij de krachten en beperkingen van andere mensen leert kennen, zul men ook buiten aikido om de medemens met respect gaan behandelen.

 

Geestelijke voordelen

Het beoefenen van aikido zorgt ervoor dat je de innerlijke kalmte vindt. Deze innerlijke kalmte zal ervoor zorgen dat je rustig weet te blijven in moeilijke, stressvolle, gewelddadige en levensbedreigende situaties.

 

Lichamelijke voordelen

Men zal lichamelijke voordelen hebben bij het beoefenen van aikido. Het lichaam wordt sterker en flexibeler. Het uithoudingsvermogen verbetert. Personen die vet willen verbranden en een sport zoeken om te doen, zullen met het beoefenen van aikido zeker plezier hebben en ook nog vet verbranden.