Aikido en Morihei Ueshiba

Morihei Ueshiba is de oprichter van Aikido. Morihei Ueshiba leefde van 1883 tot en met 1969. Soms noemt men hem Morihei Ueshiba Ōsensei. In het Japans betekent Ōsensei grote leraar. Aikido wordt soms verward met Daito Ryu Aikijutsu. Dit is een andere Japanse vechtstijl. Wel is het zo dat Morihei Ueshiba werd geïnspireerd door Sokaku Takeda. Dit was ook de grootmeester van Daito Ryu, de oprichter van Daito Ryu Aikijutsu.

 

 

Aikido - Basisprincipes

Ondanks dat sommige vormen van Aikido op een dans lijken, blijft Aikido een vorm van budo of martial arts. Aikido is een combinatie van oefening en filosofie. Doordat je bij Aikido kalm leert te zijn in moeilijke situaties, ontwikkel je bij Aikido een sterke geesteskracht. In combinatie met de oefeningen die je bij Aikido moet doen, kan worden gesteld dat Aikido het lichaam en de geest bij elkaar brengen. Bij Aikido is de filosofie dat de kalmte van de geest het wint van bruto kracht. Bij Aikido leer je jezelf kennen. Je leert ontdekken wat jouw ware levenspad is.

 

Bij Aikido leer je waardering te hebben voor het universum en de harmonie van de natuur. Je leert er dat het universum niet een vaag concept is, maar dat je één kunt worden met het universum. Men kan dit bereiken door oefening en het opdoen van concrete ervaringen. Ook het dagelijks leven draagt hier een steentje bij.

 

 

Aikido - Doel

Binnen de dojo (de zaal waarin men Japanse zelfverdedigingskunsten en martial arts beoefent) is het misschien gemakkelijk om de concentratie te bereiken die bij Aikido nodig is. Bij panieksituaties buiten de dojo kan dit echter anders zijn. Bij gevaar en calamiteiten dient de beoefenaar van Aikido altijd de kalmte te bewaren. Het hoofddoel van Aikido is om deze kalmte daadwerkelijk te trainen.

 

Voor het beoefenen van deze kalmte zijn diverse methoden. Eén daarvan is het trainen van de ademhaling. Men leert daarbij ademhalen vanuit een punt onder de navel. Wanneer een beoefenaar van Aikido vanuit dit punt ademt, voelt hij of zij een buitengewone kalmte.

 

 

Aikido - Cirkelbewegingen

De bewegingen en technieken bij Aikido gaan in de vorm van een cirkel. Wanneer er een cirkel wordt gecreëerd, dan is de persoon beschermd tegen een binnenkomende kracht van de tegenstander. Het stevige centrum wat je bij het beoefenen van deze cirkelvormige bewegingen, kun je alleen bereiken wanneer je helder in het lichaam en in de geest bent. Het is echter niet gemakkelijk om deze helderheid in het lichaam en in de geest te bereiken. Het vereist daarom veel training en concentratie voordat je dit punt bereikt.